Malum Hikaye ve Eğitim Sendikalarına Açık Mektup
Hikaye malumunuz…
Baba, oğluna bir dal parçası vermiş. “Kır bakalım demiş.” Oğlu ince dalı eline alıp kolayca kırıvermiş. Bu sefer baba, ince dallardan bir demet yapıp birleştirip vermiş oğluna. “Hadi şimdi de dene bakalım.” Çocuk uğraşmış ama bir türlü demeti kıramamış. Bunun üzerine babası “İşte birlik olmanın gücü budur!” demiş. Diğer yandan Yüce Allah, Al-i İmran suresi 103. Ayette “Ey mü’minler! Hepiniz birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve ayrılığa düşmeyin.” buyurmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının 2024 yılı I. Çeyrek verilerine göre, Mart 2024 itibarıyla toplam kamu personel sayısı 5.238.424 kişidir. Görüldüğü gibi Bir’lerden oluşan demetin toplam sayısı 5 milyondan fazla. Memurların görev aldığı 11 hizmet kolunda ise toplamda 242 sendika bulunmaktadır. Sendika sayısının fazlalığı tabanda temsili artıran, her düşünce ve yaklaşımın örgütlenmesinin mümkün olduğuna işaret eden olumlu bir göstergedir.
2025 yılında gerçekleştirilecek olan ve 2026-2027 yıllarını kapsayacak olan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2025 Ağustos ayında yapılacaktır. Memurlar ve dolayısıyla memur emeklileri; bundan önce yapılan 7 adet toplu sözleşmeden edinilen tecrübeler ışığında yeni bir mücadele ve hak arama döneminin eşiğinde diyebiliriz.
Hak arama ve mücadele dönemine girerken, girişte bahsedilen birlik olmanın gücünü aklımızdan çıkarmadan akılcı bir strateji oluşturmak ve bu stratejiyi oluştururken tüm sendikalar tarafından katkı sunularak hazırlanacak bir “Ortak Metin” ile masaya gelmeyi hedeflemek çok daha verimli olacaktır.
Sendikaların renkleri ve düşünceleri birbirinden farklı olsa da ortak paydada buluşabileceği birçok konu başlığı bulunmaktadır. Mil Maarif Sen olarak ortak konu başlıklarında görüş birliğinde buluşularak hazırlanacak Ortak Metin ile masaya oturulması ve toplu sözleşme sürecinde masada tüm memurları temsil eden yetkili konfederasyona bu anlamda katkı vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.
Üzerinde mutabık kalınabilecek konu başlıkları arasında;
- Vergi dilimlerinin ve matrahlarının, geçmiş dönem yeniden değerleme oranlarına göre düzenlenmesi.
- Uzman ve başöğretmenlik tazminatları, ek ders vb ödemelerin emekli aylığı hesabına dahil edilmesi.
- Ek ders/maaş oranının her durumda 1/3 ün üzerinde olmasının sağlanması.
- Yol, yemek ve kira yardımı alamayan memurlara ödeme yapılması.
- Enflasyon farkı ödenmesinin yanında refah payı da ödenmesi.
- Enflasyon farkı ödemelerinde eşel mobil sisteme geçilmesi
- Eş ve çocuk yardımı gibi sosyal ödemelerin emeklilikte de devam edilmesi.
- Promosyon anlaşmalarının Bakanlıklar tarafından tek elden yürütülmesi.
- Toplu Sözleşme Kanununa yönelik revizyon taleplerini ele alınması.
- Memur sendikalarına üyelik ve çekilme işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılabilmesi
Şeklinde maddeler, tüm sendikaların katılımıyla çoğaltılabilecek şekilde düzenlenebilir.
Gelin bu sefer daha verimli bir toplu sözleşme süreci geçirmek adına “Yetkili sendika benim, ben ne istersem o olmalı” anlayışını bir kenara bırakalım. Tüm memur ve emeklilerin haklarını gözetecek –en azından- ortak konularda tek ses çıkaracağımız bir yol izleyelim.
Mil Maarif-Sen olarak tüm memur ve emeklilerin özlük haklarını geliştirecek çalışmalara destek vereceğimizi taahhüt ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Serkan KARA
MYK Üyesi ve Ankara İl Başkanı
Merhabalar, ayrıca,
1. Vergi dilimlerinin ve matrahlarının, geçmiş dönem yeniden değerleme oranlarına göre düzenlenmesi. Ve ek derslerden vergi alınmaması.
2. Halk Eğitimi Merkezlerinde Müdür Yardımcılarının, yönetim görevi olarak (tam gün tam yıl) haftalık ek derslerinin 25 saat olarak güncellenmesi.
Saygılarımla.