EĞİTİM ÖĞRETİM, YARDIMCI PERSONELSİZ BAŞLADI!

18.09.2024
195
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı, söz konusu programın yetersizliğini ve yol açtığı/açacağı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmelidir. Temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları ivedi olarak okullara aktarmalıdır.

EĞİTİM ÖĞRETİM, YARDIMCI PERSONELSİZ BAŞLADI!

21 Ağustos 2024 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına yazılı başvuruda bulunarak; temizlik ve güvenlik hizmetlerinin hayati öneme sahip süreklilik isteyen hizmetler olduğunu vurgulayıp, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı başlamadan okul ve kurumlarımıza acilen yeteri kadar yardımcı personelin ve güvenlik personelinin istihdam edilmesini talep etmiştik. (https://maarifsen.org/egitim-kurumlarimizin-yardimci-personel-ve-guvenlik-personeli-ihtiyaci-hakkindaki-basvurumuz/)

Aynı yazımızdaYaklaşık 18 milyon öğrencimizin eğitimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için eğitim kurumlarımızda temizlik ve hijyene gereken titizlik ve itinanın da gösterilmesi gerekmektedir. Yine okullarımızın devasa büyüklükte sosyal yaşam alanları oldukları göz önünde bulundurulduğunda; istenilen düzeyde temizlik ve hijyene sadece temizlik ve hijyen talimatları yayınlayarak ulaşılamayacağı açıktır. Mevcut yardımcı personel sayısının, okullarımızda nitelikli temizlik hizmetinin verilmesinde ve hijyenin sağlanmasında yetersiz kaldığı yine kamuoyunun malumudur. Hatta birçok okulumuzda hiç yardımcı personel bulunmamaktadır. Yeteri kadar temizlik ve hijyen malzemesinin yanında, o malzemeleri amacı doğrultusunda kullanacak yeteri kadar yardımcı personelin de kalıcı olarak istihdam edilmesi elzemdir.ifadelerine yer vermiştik.

Bu yıla kadar yaklaşık 61000 eğitim kurumumuzun yardımcı personel ihtiyacı; İŞKUR TYP (Toplum Yararına Programı) kapsamında sigorta ve asgari ücret karşılığında 60000 yardımcı personel görevlendirilerek kısmen karşılanmaktaydı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı başlamış olmasına rağmen okul ve kurumlarımızın yardımcı personel ve güvenlik personeli ihtiyacı halen karşılanmamış, karşılanamamıştır! Adeta karşılanması da istenmemektedir.

İŞ GÜVENCESİZ VE SOSYAL GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA KABUL EDİLEMEZ!

Şöyle ki; geçtiğimiz günlerde TYP sonlandırılarak yerine İUP (İşgücü Uyum Programı) başlatılmış ve okullarımızın yardımcı personel ihtiyacının bu program kapsamında karşılanacağı açıklanmıştır. İUP (İşgücü Uyum Programı) kapsamında çalışanlara; sosyal güvencesiz bir şekilde 2024 yılı için gün başına 566,73 TL cep harçlığı ödenmesi, haftada üç gün çalışma ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüştür. (https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/aktif-isgucu-programlari/isgucu-uyum-programi/ ) Her ne ad adı altında olursa olsun, iş güvencesiz ve sosyal güvencesiz personel çalıştırma kabul edilemez!


İUP, BİR EMEK SÖMÜRÜSÜ PROGRAMIDIR!

İşgücü Uyum Programının iş güvencesinden yoksun sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olduğu, adil ve yeterli bir gelir getirmediği, okulların personel ihtiyacına kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm getiremeyeceği ve bu haliyle başlı başına bir emek sömürüsü olduğu görülmektedir. Söz konusu program; bırakın işgücüne uyumu, iş güvencesinden yoksun sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olması yönüyle işgücüne tam bir uyumsuzluk programıdır.

İŞGÜCÜ UYUM/SUZLUK PROGRAMI,

18 MİLYON ÖĞRENCİMİZİ MAĞDUR ETTİ!

Şimdiye kadar programa yeterli oranda başvurunun olmaması, kısmi süreli bir çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel bir yol olmayacağı su götürmez bir gerçektir. Yine İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik bir çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği aşikârdır. Söz konusu program, eğitim öğretime başlayan 18 milyon öğrencimizi ve yaklaşık 61000 okulumuzu mağdur etmiştir.

MEB, OKULLARIMIZIN TEMİZLİK VE GÜVENLİK

PERSONELİ İHTİYACINA İVEDİ ÇÖZÜM GETİRMELİDİR!

Millî Eğitim Bakanlığı, söz konusu programın yetersizliğini ve yol açtığı/açacağı olumsuz sonuçları gözeterek soruna ivedilikle müdahale etmelidir. Temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları ivedi olarak okullara aktarmalıdır. 

maarifim banner
Maarif-Sen
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.