Tüm Kamu Çalışanları İçin Vergi Reformu İstiyoruz

Genel Bşk. Yrd. (Mevzuat ve Toplu Sözleşme) 1983 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 2005 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2005-2010 yılları arasında Elazığ ilinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. 2010 yılında Ankara iline atandıktan sonra Pursaklar, Çankaya ve Keçiören ilçelerinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Hâlen Ankara’da müdür yardımcısı olarak görev yapan Çağlar KILIÇ, evli ve iki çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
14.01.2024
395
A+
A-

30 Aralık 2023 tarihli ve 32415 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğe göre memurları yakından ilgilendiren 2024 yılı gelir vergisi dilimlerindeki artış oranları belli oldu.

İlk vergi dilimindeki miktar 70.000 TL’den 110.000 TL’ye, ikinci vergi dilimindeki miktar 150.000 TL’den 230.000 TL’ye, üçüncü vergi dilimindeki miktar ise 550.000 TL’den 870.000 TL’ye yükseltildi. Belli oldu olmasına da, her sene belirttiğimiz üzere; belirlenen bu vergi dilimlerindeki sınırların düşük olması, 2024 yılında da özellikle düşük ve orta gelirli memurların bir cebine enflasyon farkını koyarken, diğer cebinden bunu vergi olarak nasıl alırımın hesabını yapmaktır.

Düşük vergi dilimleri, vergi yükünün genellikle aynı oranda dağılmadığı bir sistem yaratma potansiyeline sahiptir. Bu durum, daha yüksek gelir gruplarının, gelirlerine oranla daha az vergi ödemesine yol açmaktadır. Adaleti sağlamak adına vergi sistemindeki bu dengesizliğin gözden geçirilmesi ve daha adil bir dağılımın hedeflenmesi önemlidir. Ayrıca, düşük gelir gruplarının üzerindeki vergi yükü, ekonomik eşitsizliği artırmakta ve bu da sosyal dengesizliklere neden olmaktadır. Vergi politikalarının, toplumsal refahı artırmak ve ekonomik eşitsizlikleri azaltmak amacıyla tasarlanması önemli bir hedef olmalıdır. Bu noktada, vergi reformu ihtiyacı ortaya çıkıyor. Vergi dilimleri gözden geçirilmeli ve gelir grupları arasındaki adaletsizliği azaltmak adına daha dengeli bir sistem oluşturulmalıdır.

Sonuç olarak, 2024 yılı vergi dilimleri, yüksek vergi oranları arasında bir denge bulma çabası gerektiriyor. Vergi sistemini daha adil hale getirmek; toplumsal refahı artırmak ve ekonomik eşitsizlikleri azaltmak için ciddi bir adım olacaktır. Kamu çalışanlarının maruz kaldığı bu vergi dilimi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için; ya % 15’lik dilimine tabi vergi matrahı kamu çalışanlarının yıl boyunca bir üst dilime girmeyeceği bir rakama yükseltilmeli ya da kamu çalışanının vergi dilimi % 15’e sabitlenmelidir. 

Çağlar KILIÇ
Mil Maarif-Sen
Genel Başkan Yardımcısı

maarifim banner
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.