MEB’den Öğretmenler İçin Yıpranma Payı Talep Ettik !

27.05.2024
696
A+
A-

Maarif Çalışanları Sendikası olarak, Bakanlığınız bünyesinde Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamına dâhil öğretmen unvanında fiilen görev yapanlara, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiilî hizmet süresi zammından (yıpranma payı) yararlanma imkânının getirilmesi için talebimizi ilettik.

MEB’den Öğretmenler İçin Yıpranma Payı Talep Ettik !

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. Maddesi kapsamında, yapılan iş ve mesleğin riskleri ve yıpratıcılığı sebebiyle bazı işlerde çalışanlar için emeklilik bakımından yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) hakkı uygulanmaktadır. Bu hükümle; çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu iş yerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenmek suretiyle zahmetli, ağır, yıpratıcı ve riskli işlerde çalışanların korunması amaçlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini inşa eden maarif ordusunun neferleri olan öğretmenlerimiz; ülkemizin eğitim seviyesini yükseltmek ve çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesini sağlamak adına büyük bir özveri ve gayretle çalışmaktadırlar. Öğretmenlerimiz; çalışırken eğitim sürecinin zorlu, yorucu koşulları altında fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak ciddi derecede yıpranmaktadırlar.

Öğretmenlik mesleği, yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir meslektir. Uzun süre ayakta kalmak, sürekli ders anlatmak, sesi yoğun bir şekilde kullanmak ve çeşitli fiziksel aktivitelerde bulunmak, öğretmenlerin fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır. Bu durum, uzun vadede kronik sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunun yanında; öğrenci ve veli ilişkilerinin yönetilmesi, eğitim programlarının sürekli değişen dinamiklerine uyum sağlama zorunluluğu, sınav ve değerlendirme süreçlerinin getirdiği stres, öğretmenlerin psikolojik olarak yıpranmasına neden olmaktadır. Sürekli değişen müfredatlar ve eğitim politikaları, sayısı her geçen gün artan iş birliği protokolleri, projeler ve yarışmalar öğretmenlerin iş yükünü artırmakta ve iş tatminini azaltmaktadır. Öğretmenlerin yoğun çalışma temposu, sosyal hayattan uzaklaşmalarına ve sosyal yıpranmalarına neden olmaktadır. Öğretmenlerin maruz kaldıkları; sözlü, fiziksel ve psikolojik şiddete karşı ise halen etkili bir çözüm ortaya konulamamıştır. Ayrıca; öğretmenlerin maaşları, ekonomik olarak tatmin edici seviyelerde olmayıp yoksulluk sınırının altındadır. Bu durum, sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemekte ve mesleki motivasyonlarını düşürmektedir.

Maarif Çalışanları Sendikası olarak, yukarıda sıraladığımız gerekçelerle; Bakanlığınız bünyesinde Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamına dâhil öğretmen unvanında fiilen görev yapanlara, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiilî hizmet süresi zammından (yıpranma payı) yararlanma imkânının getirilmesi için gerekli gerekli adımların tarafınızca atılması hususunda;

Gereğini önemle arz ederiz.

maarifim banner
Maarif-Sen
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.